Kävimme kyläilemässä tätini luona ja mitäpä muutakaan olisimme vieneet viemisinä, kuin kakkua... :D Lupasin tehdä kakkua ylioppilasjuhliin ja suunnittelin siihen lace-pursotuksia valkosuklaaganachella, joten nyt oli oiva tilaisuus harjoitella niitä. Se on yllättävän helppo ja näyttävä tapa koristella kakku! Täytteenä päätin kokeilla ystäväni Erjan ihanaa sitruuna-vadelmatäytettä, johon käytetään Lemon Curdia. Alkuperäinen ohje on Lapsiperheen keittokirjasta, mutta siihen ei tule vadelmia. Päällä kakussa on suklaaganache, mutta tein pienen virheen tässä kohtaa, kun laitoin siihen 70% tummaa suklaata. Se oli aivan liian kitkerää tämän raikkaan täytteen kanssa, ganache olisi pitänyt tehdä taloussuklaasta tai jopa maitosuklaasta. Tähän täytteeseen kävisi ihanasti myös kinuski!

1562009.jpg

1562014.jpg

Sitruuna-vadelmakakku

Pohja:
Neljän munan täytekakkupohja

Kostutus:
Vedellä laimenettua sitruunamehua

Täyte:
2 liivatelehteä
tilkka vettä
2 dl vispikermaa
1 tlk maitorahkaa
3/4 dl Lemon Curd-sitruunalevitettä
1 tl vaniljasokeria
300 g vadelmia
sokeria maun mukaan

Kuorrutus:
1 dl kermaa
100 g taloussuklaata tai maitosuklaata

Koristelu:
1 dl kermaa
100 g valkosuklaata
2 prk Flora Vispiä
3 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Leivo kakkupohja ja leikkaa se kolmeen osaan. Vuoraa vuoka kelmulla, aseta päällimmäinen kakkupohja ja kostuta se sitruunamehulla. Ripottele päälle puolet vadelmista ja sokeria maun mukaan.

Valmista täyte: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka, Lemon Curd ja vaniljasokeri keskenään ja sekoita siihen ohuena nauhana kiehuvaan vesitilkkaan liuotetut liivatteet. Kääntele kermavaahto täytteen joukkoon. Kaada puolet täytteestä vuokaan, aseta keskimmäinen kakkulevy täytteen päälle, kostuta se ja ripottele päälle loput vadelmat ja sokeria. Lisää päälle loppu täyte sekä pohjimmainen kakkulevy. Kostuta myös se. Peitä kakku kelmulla ja laita se jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Valmista lace-koristelun valkosuklaaganache: Kuumenna kerma kiehumispisteeseen (älä keitä). Sekoita joukkoon paloiteltu valkosuklaa ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kumoa kakku koristelua varten tarjoiluvadille. Valmista suklaaganache samoin kuin valkosuklaaganache, mutta sitä ei tarvitse jäähdyttää tuntikausia (kuitenkin hieman kannattaa jäähdyttää, muuten se valuu kakun reunoilta). Kaada suklaaganache varovasti kakun päälle ja koveta sitä hieman pitämällä kakkua jääkaapissa. Vatkaa valkosuklaaganache sähkövatkaimella kuohkeaksi kreemiksi. Pursota siitä kuvioita kakun pinnalle ohuella tyllalla. Hyvät ohjeet siitä löydät Kaurislapsen blogista täältä.

Pursota vaahdotettua Flora Vispiä kakun reunoille. Koristele halutessasi kermaruusuilla ja -lehdillä. Kermaruusujen teko-ohjeet löydät Kinuskikissalta täältä. Itse olen tässä kakussa käyttänyt yksiväristä keltaista ruusujen pursotuksessa.