Käytin koko perheen voimalla mustikassa ja saatiin saaliiksi sen verran marjoja, että saatiin leivottua piirakka ja pari rasiaa pakastimeen.

Mun suosikkipiirakoita ovat ehdottomasti amerikkalaistyyliset taikinakuorelliset piirakat. Yritin kovasti etsiä ohjetta ja lopulta löysin kotikokki.netistä Piia58:n laittaman ohjeen, missä taikinassa on käytetty mantelimassaa. Tämä kuulosti aika erikoiselle ja kun kaapista sattui löytymään mantelimassaakin, niin eikun vaan kokeilemaan!

Piirakasta tuli ihanan makuinen ja mikä parasta, taikina oli helppo leipoa (nämä kaulittavat piirakkataikinat kun joskus saattavat olla aika tuskallisia)! Laitoin taikinaan voita ihan sen takia, että sen leivontaominaisuudet paranisivat, vaikka useimmiten käytän voin tilalla margariinia. Koristelin piirakan taikinasta tehdyillä lehdillä, jotka leikkasin isolla ruusunlehtileikkurilla. Siten piirakasta sai tosi kivan ja viimeistellyn näköisen. Koristelussa saa käyttää mielikuvitusta, vain taivas on rajana! Piirakka oli herkkua vaniljajäätelön kanssa, suosittelen lämpimästi.

1249649971_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Mantelinen mustikkapiirakka

Taikina:

150 g voita

100 g mantelimassaa

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

Täyte:

5 dl mustikoita

1 dl sokeria

0,5 dl vettä

1 rkl perunajauhoja


Valmista täyte: Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Ota täyte liedeltä ja anna jäähtyä.

Raasta mantelimassa kulhoon, mittaa joukkoon muut pohjan ainekset ja nypi tai sekoita ainekset taikinaksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa 10 min. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli toinen taikinapala pyöreäksi levyksi, josta riittää sekä vuoan pohjalle että reunoille. Itse kaulin taikinan leivinpaperin päällä käyttäen runsaasti jauhoja ja kippasin taikinan ylösalaisin leivinpaperin avulla voideltuun vuokaan.

Painele taikina reunoille tasaiseksi ja lisää täyte pohjan päälle. Älä siisti reunoja tässä vaiheessa. Kauli toinenkin taikinapala samalla tavalla ja aseta se piirakan kanneksi. Painele taikinoiden reunat kiinni, siisti ne veitsellä ja koristele halutessasi. Pistele kanteen reikiä haarukalla ja paista piirakkaa 200 asteessa noin 20 minuuttia hieman uunin keskitason alapuolella.

Piirakka kannattaa tarjota hieman jäähtyneenä tai kylmänä, jotta täyte ei valu piirakasta ulos.