Tottahan toki Runebergin päivän kunniaksi piti leipoa Fredrika Runebergin kehittelemiä iki-ihania torttuja! Ohje on Yhteishyvä-lehden ruokaliitteestä, tällä ohjeella tulikin hyviä ja meheviä torttuja!


 

Runebergin tortut

150 g margariinia

1 ½ dl sokeria

2 kananmunaa

1 dl jauhettuja manteleita

1 dl murennettuja piparkakkuja (myös esim. kaurakeksit käyvät varmasti)

1 ½ dl vehnäjauhoja

 1 tl leivinjauhetta

Koristelu:

paistonkestävää vadelmamarmeladia

0,5 dl tomusokeria

pari tl vettä tai punssia


Ota margariini hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Paloittele se kulhoon ja kaada sokeri joukkoon. Murskaa piparit esim. sauvasekoittimen teräleikkurilla tai muovipussissa kaulimen avulla. Jos et löydä kaupasta valmista mantelijauhetta (niinkuin minä), jauha kuoritut mantelit esim. teräleikkuria tai monitoimikonetta apuna käyttäen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää munat vaahtoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Nostele taikina kahdella lusikalla vahvoihin muffinivuokiin tai muffinipellille. Itse paistoin muffinipellillä ja taikinasta tuli seitsemän isoa torttua. Paina torttuihin teelusikalla pieni syvennys ja laita sinne nokare marmeladia. Paista torttuja 200 asteessa 13-15 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä hyvin, ennen kuin irrotat ne muffinipelliltä (paperivuokia ei tarvitse irroittaa). Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeriin hyvin pienissä erissä nestettä. Lusikoi kuorrutus muovipussiin, jonka kulmaan teet sopivan kokoisen reiän. Pursota torttujen päälle kuorrutusta renkaaksi ja nosta renkaan keskelle teelusikallinen marmeladia. Nauti hyvässä seurassa tee- tai kahvikupposen kera! :)